2009. április 17.

Reklámháború

Érdekes, hogy vannak autógyárak, akik hagyományosan borzalmas, vagy épp ellenkezőleg, zseniális reklámokat készítenek. A hagyományosan borzalmasak közé tartozik például a Nissan, a zseniálisak közé pedig az Audi és a BMW. Utóbbi kettőről lesz most szó.
A rivális cégek közti PR-kakaskodás nem újkeletű dolog, számos példát láthattunk már erre, bár úgy érzem, az utóbbi 10-15 évben kezdett erősödni. Vagy csak nem tudok korábbi példákról.
Az egyik legutóbbi csata, ami a két német presztízsmárka között zajlott, Santa Monicában volt látható óriásplakátok formájában.



A piszkálódást az Audi kezdte egy A4-est hirdető plakáttal, amin az üzenet a sakkozók által használt mondással csak ennyi volt: Te jössz, BMW.



Ez nagyon magas labda lehetett a BMW reklámkészítőinek, mert rövid időn belül reagáltak az út másik felére kihelyezett másik plakáttal, amin az A4 ellenfele, a 3-as sorozat kupéváltozata látható, felette pedig egy még rövidebb és célratörőbb üzenet: sakk, matt.



Ha erre az Audi tud hasonlóan elegáns formában reagálni, akkor megemelem a kalapom a marketingeseik előtt. De azt hiszem, ebbe a vereségbe most jobb belenyugodni, és várni az új fricskával pár hetet.



A BMW egyébként nem könnyű ellenfél a reklámpiacon. Nézzék például az 5-ös sorozat egy korábbi hirdetését, amin az autó egy Jaguarral szemben parkol. Hogy mi ebben az érdekes? Nézzék a Jaguar emblémáját! Nem tudott farkasszemet nézni a BMW szúrós tekintetével.

Az ilyen hirdetéseknek van értelme. Szórakoztatóak, és bárkit nevetésre bírnak... kivéve talán az éppen kiszekált márka képviselőit.

2 megjegyzés:

egneszz írta...

ez jó:)
amúgy, mindennap itt lesem a blogot, hogy mikor lesz már új post... szóval,azt hiszem nem vagyok egyedül ha azt mondom, írhatsz többet is:) de gondolom, nem volt ihlet, meg nem megy ez vezényszóra..

Palásti Viktor írta...

Szégyenkezem is, amiért ilyen sokáig poszt nélkül hagytam a hűséges olvasókat. Van két anyagom is, ami előbb-utóbb felkerül majd. Talán most hétvégén.