2009. július 18.

Elveszett egy papagáj!



Gondolom nem kell mondanom, hogy londoni tartózkodásunk nyolc napját javarészt ennek a plakáton hirdetett papagájnak a keresésével töltöttük. A gazdi 1000 fontos (több mint 300 ezer forintos) jutalmat ajánlott fel annak, aki előkeríti a házi kedvencként funkcionáló afrikai szürkepapagájt. Mivel pont azon a környéken tűnt el, ahol laktunk, Vandával végig azon gondolkodtunk, mit tegyünk, ha véletlenül épp előttünk röppen el a keresett madár. De azt hiszem, semmi értelmes nem jutott eszünkbe, ami pedig igen, az ellen hevesen tiltakoznának az állatvédők.
És hogy miért ér meg egy görbecsőrű 1000 fontot a gazdájának? Nos, azért, mert az afrikai szürkepapagáj az a fajta, amelyik a leginkább alkalmas az emberi beszéd elsajátítására.
Állítólag élt egyszer egy Alex nevű példány, ami 50 különböző tárgyat és hét színt volt képes felismerni, és elmondani, hogy mit lát. Kért enni, és azt is megmondta, hogy mit szeretne. Ha túl sokszor ismételtettek vele egy szót, még be is rágott, és bosszúságát kifejezésre is juttatta. Tudott számolni is, és amit a legnagyobb szenzációnak tartottak, hogy megalkotta maga számára a nulla fogalmát anélkül, hogy tanították volna neki. Persze ez napi 8-10 órás foglalkozást igényelt, ennyit kellett tanítani hozzá a madarat, ami 30 év közreműködés után elpusztult. Ez a fajta papagáj egyébként átlagosan ötven évig él.
Hitték volna?

2 megjegyzés:

Unknown írta...

pözsó :'( amugy mi az a fekete csik a házak felett?

Palásti Viktor írta...

A fekete csíkok villanyvezetékek. Látszik a földön is az árnyékból, hogy a villanyoszloptól indulnak ki a vonalak.