2009. július 27.

A London Eye



Mivel Londonban a legjobb helyekre elég drágák a belépők, előre elhatároztuk, hogy inkább az ingyenesen látogatható helyeket keressük fel. Két dologra azonban nem sajnáltuk a pénzt: a Madame Tussauds múzeumra és a London Eye-ra.
Az óriáskereket egyébként a viaszbábuk múzeumához hasonlóan szintén a The Tussauds Groups üzemelteti, így kombinált jegyet vettünk a két helyre, ami kedvezőbb volt. A kedvezőbbet úgy értsék, hogy így is több mint 10 ezer forint volt a két jegy, de mivel egyszerre vettük meg, megspóroltuk vele egy hot-dog árát. Nagyszerű!



Hétfő délelőttre terveztük be ezt a programot, mivel vasárnap annyian álltak sorba a kerék előtt, hogy elég nagy türelemre lett volna szükség a bejutáshoz. Jól gondoltuk: hétfőn délelőtt jóval kevesebben voltak, a jegy megváltása után gyakorlatilag sorbaállás nélkül beszállhattunk.



Érdekes volt számomra, hogy a kerék nem áll meg, menet közben kell beszállni a kis kapszulákba, amikbe 10-15 ember fér. Viszont olyan lassan forog (sebessége 0,26 m/s, kb. 0,9 km/h), hogy kényelmesen ki és be lehet szállni menet közben is. Ha nyugdíjasok vagy mozgássérültek szeretnék használni, a kereket természetesen még jobban le tudják lassítani, vagy meg is állíthatják. Kiszálláskor a biztonsági őröknek még arra is van idejük, hogy megnézzék, helyezett-e el valaki robbanókészüléket a kabinban. De beszállás előtt is átnéznek mindenkit.



Itt kell megjegyeznem, hogy az esetleges merényletektől érezhetően tartanak Londonban. A buszokon és a metróban lépten-nyomon felhívják a figyelmet, hogy a csomagjait mindenki tartsa magánál, és ha gazdátlan csomagot látnak valahol, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget. Meg egyébként is, ha valakit gyanúsnak találnak, szóljanak csak nyugodtan a rendőröknek, akik mindenhol ott vannak, hogy vigyázzanak ránk. Egyszer bemondták a metróban, hogy mindenki vigyázzon, mert zsebtolvaj garázdálkodik az egyik megállóban. Amikor elhagytuk a metró területét, a rendőrök sorfalat állva várták az illetőt. Szinte nagyobb biztonságban éreztem magam, mint itthon.



Visszatérve a London Eye-ra, a kilátás odafentről tényleg lenyűgöző. 1999-ben, amikor építették, a világ legmagasabb óriáskereke volt a maga 135 méterével. Azóta a kínaiak már építettek egy magasabbat. Azért hozzá kell tenni, hogy a Big Ben és a parlament a legnagyobb látványosság, de ezeken kívül London innen nem olyan lenyűgöző és érdekes, mint vártam. Párizsban a diadalívről sokkal több érdekességet lehet látni. Oké, nem ugyanaz a két város.



Ben és én. Ilyen képe nyilván mindenkinek van, aki valaha felszállt erre az óriáskerékre. Élmény volt, de tipikusan az egyszer érdemes, másodszor már nem kategória.

2 megjegyzés:

ekoo írta...

Remélem tetszett a város:)

Madame Tussaud-nál mennyit álltatok sorban? Nekünk anno 2 óra volt..:o
A London Eye-n nem voltam még (nem is leszek, nem annyira izgat), lenntről szemléltem a tájat.
A "párizsi utalásodból" arra következtetek, hogy jobban tetszett a francia főváros?????:o:o

Palásti Viktor írta...

Igen, tetszett a város :)
A Madame Tussaud-nál olyan 10 percet állhattunk sorban, ahogy az óriáskeréknél is. Vasárnap kegyetlen sor állt a London Eye-nál, ezért hétfőre halasztottuk ezek meglátogatását, bízva abban, hogy kevesebben lesznek. És be is jött szerencsére. Utáltam volna két órát sorban állni.
A francia főváros pedig valóban jobban tetszett, de csak egy kicsit.