2007. november 4.

Diszkóbalesetekről

Ezen a hétvégén öt fiatal halt meg úgynevezett diszkóbalesetekben. Diszkóbaleseteknek azokat a baleseteket nevezik, amikor egyértelmű, hogy hülyegyerek vezette az autót, és a társadalomnak bizonyosan jobb lett, hogy kevesebben maradtak - már amennyiben halálos kimenetelű volt a baleset. Hát, most öttel kevesebben lettünk, a baj csak az, hogy ezúttal az utasok veszítették életüket, a sofőrök súlyos sérülésekkel megúszták - ha lehet ilyet mondani.
Ilyenkor persze jön a sírás a szülők részéről - mint ha nem ők tehetnének az egészről. Nem tudom, én miért nem szálltam még neki az autómmal egy háznak százötvennel, részegen a városban? Talán azért, mert ha a szüleim megtudnák, hogy valaha is ittasan ültem a volán mögé, rosszabbul járok, mint ha felkenődök a falra. Meg azért, mert neveltek, és lehet, hogy abból származik, hogy nem tartom vagány dolognak, ha valaki száguldozik.
Végülis mindegy, akit érint, úgysem fogja fel soha. Akit ez érint, vagy meghal a következő buliból hazafelé tartva, vagy túléli, és majd csak később fogja lecsapni a fejét az autója valamelyik szétroncsolódott alkatrésze. Az is lehet, hogy megússza, és kilencvenévesen, végelgyengülésben hal majd meg. A lényeg, hogy ártatlanokat ne öljön meg élete során. Bár az sem normális, aki beül egy részeg sofőr mellé.
Hihetetlen, hogy mennyi szülő van, aki nem veszi komolyan ezt a veszélyt.
Javaslom, hogy nézze meg mindenki az alábbi videót, amin azt mutatják be, hogy milyen erőhatások lépnek fel, ha 50, 70 illetve 90 km/óra sebességgel ütközünk frontálisan egy útmenti fának. Már hetvennél is elég durva, kilencvennél pedig egyenesen rémisztő a lassított felvételen a próbabábu lerepülő fejének útját követni. A diszkóbalesetek pedig ennél jellemzően jóval nagyobb sebességgel következnek be. Csak ott az idióták általában nem kapcsolják be a biztonsági öveket.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

basszus...ez megdöbbentő...
szörnyű...nem értem én sem azokat akik eszeveszettül száguldoznak..minek?nem is tudom..te mesélted Viktor,hogy lemértétek(vagy vki lemérte)hogy hány (másod)percet nyert az aki száguldozott és nem normális tempóban ment (Nk és Kmét közt vagy hol...)...nem éri meg..
a másik meg..a biztonsági öv.hát nem viccnek találták ki..
ezek nagyon komoly dolgok szerintem is...az életnél nincs értékesebb.

Palásti Viktor írta...

Az a baj Ági, hogy nem azért mennek gyorsan, hogy másfél perccel hamarabb hazaérjenek, hanem a kis tirpákoknak nincs megfelelő öntudatuk, Schumachernek vagy Raikkonennek képzelik magukat, csak nem jutnak el odáig, hogy ők nem azok, és az út nem versenypálya. Ezért kötném a jogsi megszerzését egy komoly pszichológiai teszthez is, bár az sem lenne megoldás. Néha nekem is oda kell figyelnem vezetés közben, hogy vezessek nyugodtabban és ne legyek agresszív. Az agresszivitást igyekszem a gokartpályán levezetni, és az szokott is segíteni. Utána mindig tudok normálisan közlekedni, akármi volt előtte.