2007. május 26.

Dráma a Tescoban

Exkluzív beszámoló, csak itt látható képekkel!
Vigyázat, rossz minőségű képek!



Amikor este 7 órakor beléptem a kecskeméti Tesco áruház ajtaján, nem gondoltam, hogy ma még valami izgalmas is történik majd. Tévedtem.
Az elején kezdeném, ha nem baj. Azért mentem Kecsóra, mert mást is vettem ott, aztán a Tescoba is betértem piát venni a hétvégi Tibor napi mulatságra, ami vasárnap kerül megrendezésre a legendás Csemőben. Nem ez a lényeg. Áginak megígértem, hogy hazahozom majd a Tescoból, ő ugyanis ma Gösser söröket népszerűsített hostessként. Épp sikerült megtalálnom, amikor valami rendkívülire lettünk figyelmesek: a bejárat felől hangos szóváltás és csörömpölés hallatszott. Kicsit távol álltunk ahhoz, hogy pontosan lássuk, mi történik, de annyi világos volt, hogy a biztonsági őrök kaptak el valakit, és dulakodás kezdődött. Abban a pillanatban futott oda a többi biztonsági őr is, és hármuknak sikerült lefognia a tettest. Aztán valamiért behozták az eladótérbe, és ott az első polcsornál a földre terítették, majd hárman ráfeküdtek, hogy ne nagyon tudjon mozogni. Mivel a tolvaj nem tűnt együttműködőnek, egészen addig rajta feküdtek, míg meg nem érkeztek a rendőrök.


A földön fekvő tettes karikával jelölve. Közelebb nem mehettem, mert feltűnő lett volna, meg így legalább személyiségi jogokat sem sértek. Érdemes azonban megnézni a kép jobb szélén a hülye anyukát, aki a 4 év körüli kislányával a kezében nézte végig az esetet, és hallgatta a tolvaj káromkodásait. A kislánynak azt mondta „azért fekszik a bácsi a földön, mert biztos sajnálja, amit csinált”. Szerintem meg nem félremagyarázni kellene a történetet, kedves hülye anyuka, hanem odébbmenni a gyerekkel - mondjuk a játékosztályra

Amíg az egyenruhások megérkeztek, informálódni kezdtem az áruház munkatársaitól és egyéb szemtanúktól. Egy neve elhallgatását kérő belső munkatárs (vagyis hát fogalma sem volt a néninek, hogy a vikiszava.blognak nyilatkozik, de fogalmazzunk hivatalosan), és további névtelen szemtanúk kihallgatása során összeállt a kép. Egy valószínűleg drogos, de mindenképp elmebeteg fiatalember egy másik, roma fiatalemberrel összefogva készült a nagy akcióra. A cigány (igen, le lehet írni így is, egyrészt mert mindenki így mondja, másrészt meg magukat is így nevezik, és ez nem negatív kifejezés, legfeljebb annyira, mint autós berkekben a Citroen), szóval a cigány elöl ment, át azon a kapun, ahol csak ki lehet sétálni az üzletből azoknak, akik nem vettek semmit. Át is ért, mögötte pár lépéssel pedig a drogos gyerek, kezében egy dvd-lejátszóval. Amikor a kapuhoz ért, a cigány után szólt: várj már meg! - és ki akart szaladni. Nyilván elfelejtette, hogy a kezében maradt a dvd-lejátszó, ám erre egy biztonsági őr figyelmeztette, akit válaszképp a tettes lefejelt. Ekkor boríthatták fel a reklámtáblát, aminek a csörömpölését hallottuk, és ekkor érkezett oda a többi biztonsági őr. Kívülről szemlélve úgy tűnt, hogy az őrök nem estek kétségbe, viszonylag hamar rendet tettek.
Mire ezeket a lényeges információkat beszereztem, megjöttek a rendőrök. Hátrabilincselték a drogos srác kezeit, aki még mindig hason feküdt a földön. Nem túl kedvesen beszéltek vele, és párszor finoman meg is rugdosták, de hozzá kell tennem, hogy a srác húzta ki a gyufát, mert fenyegette az egyenruhásokat. Azt is hozzá kell tennem, hogy normális ember a rendőrök viselkedését, fellépését nem kritizálhatja, mert ugye azt senki nem várja el, hogy nagy odafigyeléssel, kedvesen fognak bánni egy közveszélyes emberrel, akit ha elengednek, ki tudja, mire lett volna képes. Szóval saját, szubjektív megítélésem szerint a zsaruk mindent jól, sőt, helyesen csináltak. A környéken bámészkodó emberek beszélgetése alapján szinte mindenki azon az állásponton volt, hogy a rendőrök túl finoman bántak a sráccal.
Pár perc múlva két mentős is érkezett, akiket szintén fenyegetni kezdett a tettes, és meg akarta tiltani nekik, hogy hozzá nyúljanak. Ennek ellenére ellátták a fejsérülését, amit akkor szerzett, mikor a földre került, és egyesek szerint (én nem láttam) valami nyugtató injekciót is kapott.
Mivel egyre több ember volt kíváncsi a történtekre, lassan ideje volt elvinni a helyszínről a srácot. A rendőrök és a biztonságiak megfogták kezét-lábát és elvitték. A tettes ekkor ordítani kezdett, hogy eltörték a csuklóját, és segítségért fohászkodott. Mint mondta: „segítség, meg akarnak ölni! Most mondták, hogy fejbe fognak lőni! Meg fognak ölni, mert elloptam egy 7 ezer forintos dvd lejátszót!”. Nem kis cinizmus érződött a hangjából, ami még idegesítőbbé tette őt.
A lényeg, hogy eltávolították az áruházból, az emberek pedig, akik már elfelejtették, hogy miért is jöttek, újra folytathatták a vásárlást és a gazdaságos termékek közötti bolyongást.


A rabló néhány csepp vére a Tesco padlóján. A kövezet repedései nem a mostani eset során keletkeztek

Miután elmentek a helyszínről, elsőként a vásárlók közül elballagtam az ominózus polcsor előtt, ahol a dráma történt. Akkor készítettem rejtett kamerával (telefonnal) a vértócsát ábrázoló képet is. Szerencsére sikerült, a minőségért viszont elnézést kérek. Elnézést kérek azért is, hogy azt hiszem, illegálisan fotóztam a Tescoban. (Ha érteném, hogy miért nem szabad, talán nem is tettem volna.) Remélem, hogy nem baj, hogy megírtam ezt, de hát muszáj volt, a tanulság miatt. Tanulság: nem érdemes a Tescoból betépve dvd lejátszót lopni. Meg egyáltalán: lopni nem szép dolog. Politikusok, bűnözők kenyere az.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

ugyerted, hogy a politikusok KIFLIJE az? :)

http://www.origo.hu/valasztas/20020129kiflilopassal.html
:)

Palásti Viktor írta...

Módosított utolsó mondat: Politikusok, bűnözők pékáruja az.

Névtelen írta...

ma is volt balhé...mert nap nem telhet el balhé nélkül a teszkóban:) szereplők: szintúgy a kisebbség.. azon belül 3 "jól szituált" nő és két férfi.. tart befelé a teszkó üzletsoron levő fodrászatba.. én kint a bejáratnál a pultban.. szem és fültanuja voltam tehát az esetnek, amikor is látom hogy jönnek ki a fodrászatból, nagy káromkodás közepette,amit most nem részleteznék..de a lényege az volt a történetnek hogy a cigányok nagy felháborodva jöttek ki az üzletből h a fodrászlány nem volt hajlandó elvállalni a "megfodrászolásukat"..:) amit nem is csodálok, nem hiszem hogy rasszizmus állna a háttérben azért, csakhát gondolom feltételezte a fodrász hogy a 6-7ezer forintos cehhet nem biztos hogy ki is fogják fizetni a bizalomgerjesztő kuncsaftok.. ez lehetett a probléma. de azt az ugatást amit ott levágtak,de egyszerre mind az 5 :| ..... szegény csajszi szerintem őrizettel hagyta el a helyszint a munka végeztével..amiket ott mondtak neki...huh...
nos a mai történés nagyjából ennyi lett volna..az tegnapihoz még annyit hozzáfűznék hogy mint ma megtudtam a férfi csuklója el is tört miközben kicsavarták azt.ezt csak úgy zárójelben.
és mégegy sztori a kisebbséggel kapcsolatban szintén..állok a gösser raklap sör mellett.jön az öreg kövér kissé illuminált delikvensünk,se köszönés semmi,még annyi se hogy bakfitty:)na mindegy ezt megszoktam már:)...hogy hol van a ....sör(most nem is jut eszembe a neve...uh...nem megyek már ki megnézni a teszkos ujságban:D )szóval..mondom neki hogy szerintem hátul a söröknél keresse:)merthogy a fősoron iylet nem láttam kirakva.és akkor erre jöna következő kérdés hogy mennyibe kerül!!!!:|:|hát...mondom..nemtudom.én nem itt dolgozom csak hostess vagyok.egy piros polost kérdezzen..és akkor erre ő hogy ők is ezt mondták hoyg nem itt dolgoznak,és hoyg milyen felháboritó..(biztos az ha nincs meg a napi adag söröcske).na itt hagytam ott az emberkét..
több sztori mára nincsde érdekes hogy mindig a kisebbséggel vana gond nemde?.......

Palásti Viktor írta...

Köszönet az adalékért, Egneszz! :) Hihetetlen, hogy mik történnek. De amúgy durva, hogy a fordászatban nem foglalkoztak velük. Oké, értem én, hogy valószínűleg annak is balhé lett volna a vége, ha "megfodrászolják" őket, de azért az, hogy eleve elutasították. Mi meg döbbenettel nézzük azokat a pár évtizede játszódó amerikai filmeket, ahol voltak "fehér üzletek", ahová a feketék nem mehettek be. Szinte most is ez van nálunk is, csak már nem írják ki az ajtóra...

Névtelen írta...

de...izé..azért azt be kell látni hogy a velük szemben való ellenszenv abszolút nem megalapozatlan...hú de még mennyire hogy az.persze itt is igaz az hogy akinek nem inge ne vegye magára.de inkább a rossz tapasztalat a gyakrabb és általánosabb...nem tudom a feketéknél csak a rasszizmus ami meghatározta az emberek viselkedését,de ez más ami a cigányok ellen van most..nem?vagy rosszul gondolom?itt olyan dolgok történnek...

Névtelen írta...

A romakérdésről pedig csak ennyit:
-------------

A "Hogy is van ez Romák?" című topicban (origo) egy cigány honlapból idézett 'szösszenet', amit egy diplomás roma írt.

......."Én roma vagyok.Foiskolára járok. A következo a véleményem.
Hiába lázadnak egyesek a cigányokkal kapcsolatban.Már késo !
Hosszú évtizedek alatt kiközösítettek bennünket ebben az
országban. Ma már nem akarunk magyarok lenni. Volt ido amikor még azzá szerettünk volna lenni. Ma már romák akarunk lenni, a saját hazánkban,itt.
Mint látható mi sokkal gyorsabban fejlodünk mint a magyarok.
Lassan megteremtjük a magunk értelmiségét, és a magunk nyelvét beszéljük. Ebben az országban. Egyre többen vagyunk és egyre többen leszünk. Hosszú távon mi nyerjük meg a versenyt. Néhány évtized, és mi leszünk a többség. Nem fenyegetozni akarok ezzel,
csak megállapítom mint tényt. Eleinte még egymás mellett fogunk élni mi cigányok és magyarok. Lassan érvényt fogunk szerezni annak, hogy a cigány nyelvet is elfogadják hivatalos nyelvnek. Mi nagy család vagyunk, és nagyon nagy a közösségi szellem, az együvé tartozás érzése. Nagy a gyermekáldás. A magyarokról ez nem mondható el. Világos hogy mi fog történni. Lassan,és biztosan mindinkább miénk, romáké lesz ez az ország. Mi, vigyázunk majd a magyar kissebbségre. Adunk nekik munkát a saját országunkban. Európa, és a világ olyan követelményeket támaszt ahhoz,hogy
magyarország bekerülhessen európába, amelyek megteremitik a feltételeket hozzá,hogy mindez így legyen. Annyi nép eltunt már a történelem során amikor az adott kor domináns hatalmai ebben érdekeltek voltak. A magyarokat sem fogja megsiratni senki.
Miképpen a magyarok sem siratták meg a besenyoket annak idején.
Ez a vita ezen a topicon ebben az értelemben tehát már értelmetlen.
Nem csak a jelen, de már jövo is determinált ebben az irányban.
béke veletek"...

Egy személyes megjegyzés:
És még azt mondják, hogy a MAGYAROK a
RASSZISTÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én meg azt üzenném ennek a diplomás romának (ha egyátalán ő írta, mert elég kevesen vannak ám), hogy eljön még az az idő, mikor a romák és a magyarok egymást gyilkolják. Hála neki, a kedves levélírónak!
EZT AKAROD? Ha ez a levél körbejárja az országot, nem tudom, mi lesz itt. Ha mindenki úgy reagál rá mint én. Ugyanis hihetetlenül felháborított.
Rengeteg támogatást kaptok, DE MINEK? Szülitek a rengeteg gyereket
rakásra, aztán magukra hagyjátok, bűnözők lesznek, és műveletlenek.
EZ A NAGY CSALÁDSZERETET???? Szerencsétlen magyar meg nem
mer két gyereknél többet vállalni, mert nem bír többet TISZTESSÉGESEN
FELNEVELNI! És ők lesznek a jövő nemzedéke. Kérdem én, ha nem marad az országban dolgozó magyar ember, ki fog titeket eltartani cigányok??? Ki osztja majd a segélyt, ha nem lesz miből, mert nem lesz ember, aki
dolgozzon? Dehát majd kitalálnak valami okosat a diplomás cigányok. Majd segít az UNIÓ...
És még valami: Igen, tűnnek el népek. Ez mindig így volt és
így is lesz. De mi már több mint 1000 éve létezünk, Isten segítségével. A magyar
nép nem fog eltűnni. Túléltük a besenyőket. Túléltük a tatárokat
Túléltük a törököket. Túléltük a Habsburgokat. Túléltünk két
világháborút, Trianont, a szocializmust. A cigányokat is TÚL FOGJUK ÉLNI.
Honnan tudom ezt ilyen biztosan? Tudom.
MERT ISTEN VELÜNK VAN! NEM hagyott el minket, bár sokan ezt mondják.
Hamarosan történni fog valami, ami megváltoztatja a kedves
diplomás roma által felvázolt jövőt. Nem háborúra gondolok. Dehogy.
Egyszerűen csak Isten megsegít valahogy. Mint mindig, a történelem során. A
diplomás romának sok sikert kívánok a tanulmányaihoz, amit a magyar állam finanszíroz neki. És kérem, hogy gondolkozzon el magán, amíg nem késő.
Senkinek nem lenne jó, ha háború lenne. Az intelligens
emberek nem népírtással oldják meg a gondokat. Ugye?


----------------
Ennyivel tudok hozzájárulni a témához. Amúgy tetszett nagyon a cikk!!!! Tanulságos!
(Zsuzsa - Oroszlány)

Unknown írta...

hello

melyik Hostess cégnél dolgozik/dolgozott a barátod mert én most keresek valami melót, ha tudnál segíteni az nagyon jó lenne. Itt az e-mail címem: bencevarjas@gmail.com

Köszi

Névtelen írta...

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!