2007. május 31.

Váratlan csütörtöki fotózás paranormális természeti tevékenységgel

Bizony, az utóbbi napokban rendkívül jó fényviszonyokkal örvendeztetett meg minket a természet, csak éppen nem használtam ki, amit részben időhiány, részben mások időhiánya, de legfőképp a lustaságom okozott.
Ma este fél 6 felé viszont egyszer csak megkérdezte Ági, hogy nem megyünk-e el fényképezni. Hohó, dehogynem! Örültem az ötletnek, úgyhogy fél óra múlva már úton is voltunk az általam legközelebbinek vélt pipacsmező felé. Igen ám, csakhogy a pipacsmezők idén valahogy nem alakultak ki akkora terjedelemben, mint szerettem volna. Sőt, a tervezett helyen sem volt olyan mennyiségben, hogy érdemes lett volna ott próbálkozni. A kocséri úton haladtunk egyébként, ideális helyszínt keresve.

Aztán egyszer csak egy zseniális területre értünk: aranyló búzamező, a közepén egy romos kis épület. Az ég kezdett beborulni, úgyhogy gyorsan csináltunk pár képet. Az esőfelhők gyorsabban jöttek, mint gondoltam, de ekkor csoda történt: a Napot rég eltakarta volna már a felhő, de úgy látszott, hogy megvárja, míg végzünk. Hihetetlen volt, a felhő középen kettészakadt, jó hosszan, mint ha a Nap hasította volna ketté. Úgy gondolom, azért jött létre ez a rendkívüli jelenség, hogy a természet a kedvünkben járjon. Más értelme nem lett volna. Aztán mikor már tényleg extrém paranormálissá vált volna a helyzet, csak elhalványult a nap fénye, úgyhogy mentünk is tovább.

Kitaláltuk, hogy menjünk el Tiszakécskére, ha már majdnem félúton járunk. A gondolatot tett követte (pedig utálom ezt a sablonos kifejezést), és 20 perc múlva ott is voltunk. Lementünk a Tisza-partra, ahol a különböző parti bódékon mesterek dolgoztak a nyári szezonra készülve. A Tisza egész lent van, pedig 2000-ben ilyenkor még a diszkó lábazatát mosta a víz. Persze idén nem esett csapadék sem nagyon (csak mostanában), úgyhogy nem volt miből árvíznek lennie. A legnagyobb változás, hogy korrekt kis járdát építettek a diszkótól a partig, aminek ugyan nem tudom mi értelme van, de biztos hasznos. Mondjuk sáros időben a járdán haladva kevésbé lesz sáros az ember cipője. De amúgy... ugyanúgy be fogja lepni a por, mint a part többi részét, a homok meg majdnem olyan kemény ott úgyis, mint a beton. Nyilván nem tudták másra költeni a pénzt.

Na, nem is ez a lényeg, hanem hogy a parton is készítettünk pár képet. Hopp, eszembe jutott még valami. A kilátó! Sajnos ezt is átalakították idénre: vaslépcsőre cserélték a régi, korhadt fa alkalmatosságot, aminek a korlátja majdnem magától kidőlt. Mármint nem Magától, kedves olvasó, hanem a saját súlyától. :)
Hú, de eltértem a tárgytól, pedig csak három képet szerettem volna mutatni. A lényeg, hogy jó kis kirándulás volt, és köszi Ági, hogy velem tartottál!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

én köszi:)és a bundáskenyeret is:)
...rózsaszín ég; pipacs nuku; búza annál inkább...

Névtelen írta...

ja és majdenm elfelejtettem... SZUPERCELLÁK :D ugye?..

Palásti Viktor írta...

:) Szívesen. A szupercellák szerencsére elkerültek minket ez alkalommal, de én azért féltem, így utólag már be merem vallani :)

Névtelen írta...

mert mik is azok a szupercellák Viktor? kifejtenéd mitől kellett volna tartanunk?:D:D

Palásti Viktor írta...

A szupercella valami felhő, ami durva.
Tudományosabban: Szupercella zivatarok az egycellás zivatarok speciális esetei, amelyek hosszú idõn át (sok-sok órán át) képesek megmaradni. Ilyen jelenségek a felelõsek szinte minden jelentõsebb tornádóért az USA-ban, és a legtöbb olyan jégesõért, amelyben golflabdánál is nagyobb jégszemek estek. Szupercellák szélsõségesen nagy szeleket és hirtelen árhullámokat is okoznak.

Bővebb info: www.szupercella.hu

Névtelen írta...

köszönjük szépen a felvilágosítást,hasznos volt úgy érzem:)aztán csak vigyázni azokkal a szupercellákkal!

Palásti Viktor írta...

Látod, minden nap tanul valamit az embör :)

Névtelen írta...

az biztos:)
ma azt tanultam a teszkóban hogy miért jó a kaukázusi kefir:) meg hogy hiába köszönsz a "romának" nem fog köszönni...még akkor sem ha előre köszönsz neki akkor SE..:)és már megint témánál vagyunk!

Palásti Viktor írta...

Ne romázzál, itt csak cigányozni lehet! :)