2008. szeptember 17.

A titkos orosz bázis felfedezése II.

Nem szeretném sokáig húzni, a történetet, mivel a második fele már nem lesz olyan izgalmas. A lényeg, hogy ahol bementünk, távoztunk is, hogy újra megpróbáljuk a főbejárat felől, hátha valaki odajön a kutyaugatásra.



Nagy mákunk volt, mert az oda vezető úton találkoztunk egy úriemberrel, aki épp kifelé jött. Szóba elegyedtünk vele, és elmondtuk, hogy mi járatban vagyunk. Mivel nem igazán mutatott hajlandóságot rá, hogy beengedjen, igyekeztünk tovább puhítani, de nem állt kötélnek. Viszont a beszélgetésből kiderült, hogy a feleségével bent élnek, ők vigyáznak a bázisra. Mivel az úr sietett, elköszöntünk tőle, és egyből mentünk a kapuhoz. Dudáltam párat, és szerencsére erre kijött a felesége, akinek szintén elmondtuk, hogy csak azért jöttünk, mert szeretnénk fotózni néhányat.



A néni engedékenyebb volt, így beengedett minket. Sőt, végigkísért, és megmutatta a lényegesebb dolgokat. Mint például ezt a sárga épületet, ahol a tisztek laktak.



Igazi szocreál építmény, dehát milyen is lehetne. Az ajtaja azért van eltorlaszolva, hogy az udvaron lévő állatok - csirkék, kutyák, bárányok - véletlenül se menjenek be.



Belülről ismerős kép fogad. Nagyon hasonlít a kecskeméti volt laktanyához. Ugyanúgy kifosztva, ugyanolyan lerohadt állapotban. Ahol a tető beázik, már a falaknak sincs sok hátra. A falakon kívül amúgy nincs is más, ha véletlenül van még valamelyik mellékhelységben wc csésze, az száz százalék, hogy össze van törve.



A lakásokhoz vezető lépcsőház. A kinti fa ágai már elkezdték az épület meghódítását.



Ez volt a konyha, ahonnan a katonák az élelmet kapták. Ennek már teteje sincs, de a csempék néhol meglepően jó állapotban maradtak.



Na, mi lehet az a fehér felület a túlsó falon? Igen, ott volt a mozivászon. Bár az is lehet, hogy csak simán a falra vetítették a filmeket az orosz katonáknak a szomszédos kis helységből.



Ha pedig a szórakozásnál tartunk, meg kell említenem a gőzfürdőt is. Ez pedig a mellette lévő kis medence, amiben a forró gőz után lehűthette magát az ember.



A gőzfürdő kazánháza. Természetes fény híján ebben a helységben olyan sötét volt, hogy még a helyet megmutató hölgy sem tudta igazán hogy néz ki világosban. Hála a fényképezőgép vakujának, most ezt is megtudhattuk. A régi kazánt rendesen elkezdte emészteni a rozsda.



Na, ezt nem tudom, mi. A hölgy szerint vécé, de egyértelmű, hogy nem az. Legalábbis nem tudom elképzelni róla. Inkább az tűnik valószínűnek, hogy a kis elválasztófalakon lévő lyukakon keresztül talán valami cső futhatott. De hogy az mi lehetett, vagy ha nem így volt, akkor mi célt szolgált ez a helység - fogalmam sincs. Ha valaki sejti, megírhatná kommentben.



Ez viszont biztos, hogy vécé. Nem lehetett valami kényelmes.



Lőszerraktár az erdőben. Marha nagy a terület, ahol elhelyezkednek. Jópár ilyen nagy raktár van szerteszét, nem is lehet könnyen összeszámolni őket. De tíz-húsz között lehet valahol a számuk.
A legenda szerint volt itt titkos, részben föld alatti repülőtér. Nos, ez úgy tűnik, nem igaz. Viszont tény, hogy van egy szélesebb völgy a dombok között, ami talán elég széles és hosszú volt ahhoz, hogy egy kisebb repülő leszálljon.
Beszélnek titkos alagútrendszerről is, ami a városba vezet. Erről a hölgy annyit mondott, hogy talán létezhet, de a bejáratait biztosan betemették, úgyhogy erről már csak olyan emberek mesélhetnének, akik szolgáltak itt.
Tényleg jó lenne, ha valaki mesélne erről a helyről. Kár, hogy elég kevés esély van rá...

9 megjegyzés:

ClockworkRobot írta...

Ez nagyon klassz volt. Miért mondtad, hogy a második fele már nem olyan izgalmas? Számomra érdekesebb volt az elsőnél :)

Palásti Viktor írta...

Köszi! Örülök, hogy tetszett.
Amikor elkezdtem írni, még azt hittem, unalmasabb lesz. Meg tudod az első rész alatt még szólt az a sejtelmes zene, amikor nem lehetett tudni, hogy mi lesz a végkifejlet :)

Névtelen írta...

Szellemváros....Nálunk is van ilyen.

Névtelen írta...

Annak idején klassz kis hely volt ez az orosz katonai bázis. Nemegyszer voltunk születésnapi összejöveteleken néhány tiszt ismerős jóvoltából. Rengeteg háziállatot tartottak -főként nyulakat és csirkéket, de sertés is akadt bőven. Volt is belőlük igazán finom saslik! Ami nekem a legjobban tetszett, az Valerij bácsi üvegháza, ahol nagyon sok fűszernövényt és zöldségfélét termesztett. Kár, hogy ez lett a sorsa ennek a hatalmas komplexumnak... Varga Sanyi

mikrobi75.blogspot.hu írta...

Nekem is tetszik a második rész is. Szép munka. Gratula.
Kérdezted, hogy az én képeimet megtalálni e valahol. A bázisról készült képeket nem tettem fel sehova, mert valamiért elmaradt. Igaz nem is fotóztam le ennyi mindent mint te.

Tiky írta...

Elolvastam mindkettőt. :) Érdekes, nem is tudtam erről a bázisról... Mostmár van terv nyárra, hogy mit kell még felfedezni. Már épp kezdtünk haverommal kifogyni az ötletekből, Nagykőrös határában már az összes lerobbant, épületet átvizsgáltuk, érdekes helyeket keresve. De nem volt sok...:)

Névtelen írta...

Hát ha érdekel pesten elég központi helyen régi titkos katonai bézis akkor vegyél ird le ide az msn cimedet és felfoglak venni ha nembaj nemirom ide az enyémet majd ot tmegbeszéljük a többit üdv:M.

Palásti Viktor írta...

pvyktor@freemail.hu az msn címem. Vegyél fel, érdekel! Köszi! :)

Névtelen írta...

Sziasztok! Tényleg nagyon jó volt a beszánoló. Élőben is ugyanilyen izgalmas,de kell hozzá kis komment, amit a "bácsika" ad. :) Mi most hétvégén is megyünk, mert gyűjtjük a relikviákat. :) De ha még hasonló,bár kisebb volumenű, ismeretlen felfedezést akartok tenni, ne a főút elé kanyarodjatok,hanem a befelé vezető úton barangoljatok egy nagyot! Réka