2007. december 23.

Gyúljon világosság!

Három napja díszítek, csípje meg a kánya!
Majdnem belefulladtam a kiömlõ gyantába!
Nagyzolni akartam, de látom rosszul tettem,
hogy luc helyett az idén mamutfenyõt vettem!

(Egy mókus karácsonya)

Tavaly karácsony előtt azt állapítottuk meg, hogy rengeteg az ízléstelenül kivilágított ház a városban, látványos, szép megoldás viszont alig akad. Bár nyilvánvaló, hogy az összeset nem láthattuk sem tavaly, sem idén, azért úgy veszem észre, hogy idén javult az ízlésesen kivilágított házak aránya. Húsz százalékuk egészen jó, körülbelül öt százalék pedig egyenesen szép.
1-től 10-ig értékeltük a díszítéseket.

Idén jóra és rosszra is akad példa gazdagon. Az összeset nem volt időm lefotózni, de mutatok néhányat. Itt van például a Toldi iskola, aminek bejárata felett szépen feldíszített karácsonyfa áll. Egységes pirosan világít, az izzósor viszonylag normálisan áll rajta. 7/10

Ennek a társasháznak a lakói évről évre kitesznek magukért. Egységeset soha nem sikerül kialakítani, így aztán minden ötlet keveredik - a szerényektől a legvadabbakig. Az egész együtt szörnyen néz ki. 2/10

Az abszolút negatív példa. Már csak az hiányzik, hogy zenéljen is, de azt szerencsére nem teszi. Városszerte hírhedt, legalább öten mondták, hogy fotózzam le megint - tavaly is ez volt a legcsúnyább. A képen nem is néz ki olyan rosszul, mert a zöld-piros-kék-sárga izzósor a bejárat körül eléggé összeolvadt. Mindenki szörnyülködik rajta, de remélem, hogy aki készítette, annak igazán tetszik és örömet okoz. 1/10

Ez pedig az élő példa arra, hogy akármennyire erőlködünk, kizárólag egyszínű, apró izzókkal (főleg fehérekkel) nem érhetünk el rossz hatást. Ha az egész ház be lenne borítva égőkkel, akkor sem lenne túl csúnya, csak esetleg leszállópályának nézhetné messziről valamelyik utasszállító repülő. A bokrok, fák, ablakok - minden ki van világítva, mégsem rossz. Ha színes lenne, persze borzalmasan nézne ki, így viszont jó érzés volt nézni és fotózni is. Igazi békés, karácsonyi hangulatot áraszt. Csak az előtérben álló fa néz ki kicsit szerencsétlenül. 8/10

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

giccsös

Névtelen írta...

egyikmásik:)

Palásti Viktor írta...

:)
És egy csomót még le sem fényképeztem. Egyelőre...

ClockworkRobot írta...

Amelyek 5 pontnál többet értek el, azok szerintem bemehetnének a Nagykőrös naplóba. Amelyek viszont kevesebbet értek el, azt oda nem érdemes berakni, nehogy sértődést okozzunk vele.

Palásti Viktor írta...

Dávid, jó ötlet, én is gondoltam valami ilyesmire. De mivel tudom, milyenek az emberek, nem nagyon akarom oda kitenni még az 5 pont felettieket sem. Lehet, hogy a napokban fényképezek még párat, és a legszebbeket kiteszem, de tutira abból is lenne sértődés, hogy „ha xy háza felkerült, akkor az én szép házam miért nem?”. És lefogadom, hogy sok ember rossz néven is venné, hogy lefotóztam a házát, mint ha nem azért világította volna ki, hogy midnenki megnézze.
Szóval érlelem még a gondolatot, és a Nagykőrös blogra akkor teszem ki, ha lesz megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom hozzá.

ClockworkRobot írta...

Nagyon igaz amit mondasz. Teljes mértékben egyet értek vele. De ha mondjuk csak a legszebb 3-at viszed fel, és hozzá teszed mondjuk, hogy sok további szép kompozíció is született, akkor talán azok, akik idén lemaradtak, érezhetik úgy, hogy csak egy kevés hiányzott hozzá, hogy ők is bekerüljenek, és legközelebb még jobban igyekeznek majd.

A bekerültek pedig büszkék lesznek Persze tudom, mire képesek az emberek, de azt hiszem, azon senki sem húzná fel az orrát, ha azt mondanád: a város három legszebben feldíszített háza között van az övé.