2007. december 29.

Jó zenét mindenkinek!

A következő cikket Ballai Ottótól kaptam, akinek egyik jellemző tulajdonsága, hogy nagyon szeret az interneten okos programok után kutatni - és azokat rendszerint meg is találja. Két szakterülete a zene, és a bármiből bármibe konvertáló-programok. És nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy tud aranyat csinálni ólomból - valahogy az internet segítségével.
Jöjjön hát a cikk!

Jó zenét mindenkinek!

1. Winamp+Streamripper
A jó zenét mindenki szereti. Azt hiszem, ez a megállapítás magától értetődően igaz. Most egy viszonylag új zenerögzítési lehetőségre irányítom a figyelmet: azért, hogy a mi listánk legyen a legújabb, a legrockosabb, a legtechnosabb – és még ki tudja, milyen irányzatban a leg.
Az ehhez szükséges eszköz régen rádió és a hozzá csatlakoztatott magnó együttese volt. (A hatvanas évek végén.) Később következett a kazettás magnó (hetvenes évek elejétől). A ma legkorszerűbb rögzítéshez szükség van egy közepes teljesítményű számítógépre (P-II már megfelel) egy szélessávú internet-kapcsolatra (ADSL vagy tévékábel-hálózat) és egy freeware – azaz szabadon felhasználható – szoftverre: ez pedig a Winamp. Ez a program legegyszerűbben a www.winamp.com internethelyről tölthető le. Hogy kényelmesebb legyen a dolgunk, tanítsuk meg a programot magyarul! Ehhez keressük fel a web.axelero.hu/gles6/winamp/ internethelyet, és töltsük le az ott található nyelvi fájlt.
Még egy fontos, apró, ám annál lényegesebb plug-in, azaz kiegészítő program szükséges: ennek neve Streamripper. Ezt az alábbi internethelyen találjuk:
http://prdownloads.sourceforge.net/streamripper/srwa5-1.61.17.exe?download
(Lehet, hogy ezeknél VAN frissebb fájl, de az biztos, hogy ezek így és együtt, működnek)
Ezek után installáljuk a programokat! Elsőként természetesen a Winampot, majd a nyelvi fájlt, végezetül a Streamrippert. Ha ezek után megnézzük az OPTIONS menűpontot, s a legördülő menüből kiválasztjuk a BEÁLLÍTÁSOK… címűt, legalul, a BŐVÍTMÉNYEKBEN megtaláljuk az ÁLTALÁNOS CÉLÚ mezőt. Ebben ott találhatjuk a Streamripper For Winamp programunkat. Ha erre kattintva kijelöljük, alul megjelenik a KIJELÖLT BŐVÍTMÉNY KONFIGURÁLÁSA. Kattintsunk rá, majd a felbukkanó cimkére is: ENABLE STREAMRIPPER. Azt tapasztalhatjuk, hogy a tálcán jobb oldalt alul megjelenik egy kis ikon? SR felirattal. Kattintsunk rá jobb gombbal, majd válasszuk az OPTIONS gombot. Határizzuk meg, hová mentsük a majdani zeneszámokat. Ehhez előzetesen hozzunk létre a WINAMP eredeti könyvtárában pl. egy RECORDED SONGS nevezetű új könyvtárat, amit most a FILE menü OUTPUT menüpontja melletti pontokkal keressünk meg.
(És most egy gyönge közbeszólás: ezt mindössze egyetlen egyszer kell megcsinálnunk…!)
A leírtakkal üzemkész állapotba hoztuk a felvevőnket: most keressünk olyan zenét, amit rögzíteni kívánunk. Ehhez csatlakozzunk az internetre, indítsuk el a WINAMP-ot, majd a FILE menüben keressük meg az INTERNETES RÁDIÓ gombot. Ekkor egy szép, nagy új ablak nyílik meg.
Az ONLINE MEDIA menüben kapcsoljuk a SHOUTCAST RADIO gombot, s a jobb oldalon válasszunk ízlésünknek megfelelő zenét, két kattintással. Győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott állomás jól jön-e (érdemes 96-128 kbps bitrátánál nem nagyobbat választani) majd újra menjünk le a jobb oldalon várakozó Streamripper ikonra, jobb gombbal, az OPEN-t választva. Egy újabb ablakocska jelenik meg. Ha a START gombot nyomjuk meg, már rögzítődik is a felvétel.
Egy aprócska megjegyzés: ez a felvevő felület tetszés szerint skinezhető: de ennek elérhetőségét keressétek meg a neten. Semmi sem állhatja útját annak, hogy a lehető leghamarabb a lehető legtöbb zenét szedjük össze: utána a kedvenceinket az mp3-lejátszónkra menthetjük, s máris dicsekedhetünk vele, hogy miénk a legfrissebb lista…

2. Felvétel a Wavepaddal
A szoftvert töltsük le: http://www.nch.com.au/wavepad/index.html
Ez a néhányszáz kilobájtos szoftver MINDEN, a hangkártyán át érkező hangot felvesz. Ráadásul lejátszik illetve megnyit gyakorlatilag minden, korábban ismeretlennek tartott formátumot is. Install után indítsuk el, s menjünk el egy általunk kiválasztott, online rádióadó webhelyére. Ha a Wavepad REC állásban van, akkor mindent rögzít, amit csak meghallgatunk. Után ugyanezzel a szoftverrel más formában is elmenthetjük. Célszerű elsőként a PCM formátumot választani, majd később a mentés másként (Save as…) parancs segítségével mp3-ba átmenteni.

3. Nem veszünk fel semmit és mégis megvan a felvétel…
Ehhez az szükséges, hogy az Internet Explorer böngészőt használjuk, de nyilván máshol kell turkálni a gépünkben, s a Firefox is hasonlóképpen menti a fájlokat.
Elsőként is természetesen hallgassuk meg a kedvencünket a neten keresztül.
Utána vegyük elő a Total Commandert (vagy helyette a teljesen freeware és ugyanannyit tudó Unreal Commandert) és menjünk el a c:\Documents and Settings\felhasználónév\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\ mappákba, s ott is találunk majd mindenféle számokkal és betűkkel jelzett mappákat. Menjünk be, mondjuk, a legújabba. Ha úgy állítjuk be a Commander felső mezőjét, akkor pl. a legfrissebb fájlok között ott vannak az előbb hallgatott felvételek. Igaz, hogy pl. FLA formátumban és nem mp3-ban, de azért van a Wavepad, hogy máris megnyissa és majd utána mp3-ba átmentse a számot.
Ez utóbbi is túlnyomórészt működik…

Jó webrádió:
http://zalaclub.extra.hu/ (most ingyen van a regisztráció)
Egyet Viktor is említ a kedvencei között.
Én még a Last.fm nethelyet említem, s persze mindenki keressen magának, amennyit csak akar…

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elsősorban Köszöntünk minden Látogatót és Kívánunk részére
Boldog Új Esztendőt .

Másodsorban köszönettel maradunk a rólunk szóló híradásért, a -
melyet a következő meghívással egészítenénk ki .

Ha valaki netezés / szörfözés / fórumozás közben szeretne onli -
ne válogatott ( 80 - 90 - 2K - 2K6 - 2K7 - 2K8 ) disco zenét hallgat -
ni, akkor szivesen fogadjuk lakhelytől függetlenűl érdeklődését /
látogatását - a leírtaknak megfelelően ingyenes regisztrációval .
Az általunk fejlesztett lejátszókat úgy szerkesztettük, hogy azt a
felvételt hallgathassa, amelyiket szeretné és amikor szeretné .

Jelenleg 79 lejátszóval és 1975 minőségi felvétellel várjuk bárki
szives érdeklődését / látogatását és esetleges regisztrációját .

PORTÁL ÉS FÓRUM : {{ http://ZalaClub.extra.hu }}

Üdvözlettel :
HGG / Zala-Club