2008. március 24.

Svéd verdák I.


Hölgy olvasóimtól - legalábbis azoktól, akiket nem hoz lázba a téma - ezúton kérek elnézést, de ez most egy kétrészes cikk lesz, összesen huszonkét képpel. És csak autókról fog szólni. Most jön az első fele. Nem kizárólag svéd gyártmányú négykerekűekről fogok itt most mesélni, hanem azokról, amiket a svéd ember előszeretettel vásárol és használ.

A legfőbb, ami feltűnt, hogy Svédországban nagyon nagy a kombik aránya. Kombi kombit követ, néha megtűzdelve kisbuszokkal és hobbiterepjárókkal. Szeretik a praktikus autókat, de azért nem mondanak le a kényelemről sem. Jó példa erre ez a BMW 5-ös Touring.

A BMW-ket amúgy is szívesen veszik, 1-estől a terepjárókon át a 7-esig mindegyik modellt gyakran látni az utcákon.

A kis 3-as olyan szépen illeszkedett az utcaképbe, hogy muszáj volt lefotóznom egy kis hídról. A híd az utca felett húzódott, és oda vezetett, ahonnan az első svédországi cikk első képét fotóztam.

Egy legújabb Saab 9-3 kombi fordul meg épp, miután vezetője konstatálta, hogy a szűk utca lépcsők formájában fejeződik be. Magyarországon ritka gép, itt annyi van belőle, mint a szemét.

Toyota Prius taxi és Volvo kombi: abszolút jellemző utcakép. A hibrid autót szerintem valamilyen formában támogatja a svéd állam, mert elég sok Prius szaladgál, főleg taxiként.

A legextrémebb Volvo, amit láttunk, egy hosszított S80-as volt, ami taxiként szolgált. Ugyan egyet sem fotóztam le, de taxiból láttunk nagyon sok Chrysler 300C kombit, Audi Q7-est, és mindenféle prémium-kategóriás kombit.

Egyik nap lementünk egy mélygarázsba is, ahol ezt a régi Volvo Amazont láttuk, jellemzően két újabb kombi márkatárs mellett. De volt itt egyéb érdekesség is.

Mint például ez a spéci Bogár, ami nem az objektív torzítása miatt fura, hanem azért, mert a tetőoszlopaiból jóprár centit lecsíptek, úgyhogy a teteje jóval alacsonyabban van, mint a széria modelleken.

Ugyanitt láttuk ezt a bordó Camaro-t is. A fal miatt sajnos nem tudtam lefotózni elölről, de ez az autó tulajdonképpen minden perspektívából marha jól néz ki.

Vagy nem?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Toyó nem volt???