2008. október 12.

Ferrari: első az egyenlők között?


Látták a mai versenyt? Vicces volt, nem? Én hangosan röhögtem, mikor megbüntették Hamiltont, amiért kavarodást okozott a rajtnál. Nem azért, mert rosszat akarok a brit versenyzőnek, hanem azért, mert ilyen nevetséges büntetést utoljára akkor láttam, amikor pár hete azért büntették meg, mert visszaelőzte Raikkonent Spában.
Jó ég, mi folyik itt? Megbüntetnek valakit, mert elfékezte magát a rajtnál, amiből amúgy nem is lett baleset? Massát tavaly nem büntették meg, mikor Alonsot kiszorította a kavicságyba a Spanyol Nagydíj rajtjánál. Massát nem, csak a csapatot büntették meg valami aprópénzre, amikor úgy engedték ki a boxból Valenciában, hogy majdnem összeütközött a mögötte érkezővel, aki csak nagy fékezés árán nem szállt bele. Van egy olyan szabály, ami a boxutcai veszélyes kiengedésekről szól. Boxutcán áthajtásos büntetés jár érte.

Bruno Senna (Ayrton Senna unokaöccse) az idei spa-i GP2-es versenyen meg is kapta a rendes büntetést ugyanezért.

Kísérteties a hasonlóság, nem? Akkor miért volt eltérő a büntetés? Ennyire következetlen lenne az FIA, amikor a szabálykönyvben le is van írva a megfelelő szankció az ilyen esetekre?
Kanyarodjunk vissza a mai versenyhez. Hamilton elrontotta az első kanyart, emiatt visszaesett az 5. helyre, Massa pedig elé került. Aztán, mikor a brit meg akarta előzni a brazilt, Massa kiütötte őt. Hamilton az utolsó helyre esett vissza az eset következtében. Nyilvánvaló volt, hogy a ferraris hibázott, meg is kapta az áthajtásos büntetést. De hogy ne kerüljön hátrányba ezzel, Hamiltont is kiintették, mert túl agresszív volt a rajtnál. Túl agresszív, értik? Ennyi erővel viszont megbüntethették volna Kovalainent is, mert ő „kísérte” ki a pályán kívülre Raikkonent, a ferraris miatta nem tudta egyből visszahozni az autót a pályára.
A verseny után Bourdais-t is megrótták (értékes pontoktól fosztva meg őt), amiért összekoccantak Massával a futamon. Az F1-live.com beszédes címmel írt erről: Bourdais penalised for racing a Ferrari... — Massa gets another point in Fuji címmel. (Bourdaist megbüntették, mert versenyzett egy Ferrarival... — Massa újabb pontot szerzett Fujiban). És igaza van a cikknek: Bourdais nem hibás. Remekül versenyzett, a nagyszerű 6. helyen ért célba, és semmit nem csinált rosszul, amikor összeértek Massával. A brazil mellé ment, és nem hagyott helyet neki. Nem volt hova mennie. Lehetett volna előzékeny — ha nem lenne autóversenyző. Ne feledjük, ezek a srácok versenyezni vannak itt, azért kapják a nem kis fizetésüket.
Több mint egy évtizede drukkolok a Ferrarinak, de ha betiltják az előzéseket (akár csak a Ferrarik megelőzését is) a Formula 1-ben, esküszöm nem fogom tovább nézni a sorozatot. Már csak azért is, mert így nem okoz örömet.

Hadd búcsúzzak a formula.hu oldal „Szerintem” nevű fórumozójának soraival:
Azért köszönjük meg a F(errari) I(nternational) A(ssistance)-nak, hogy gondoskodik a vb végső futamainak izgalmairól!!!

Nincsenek megjegyzések: