2009. január 25.

A világ nyolcadik csodája?

Teszten a „mindent megfogó” Nano-pad!


A jobboldali telefon nem fogja kibírni ott az utat

Azt hiszem, minden autóstársam találkozott már azzal a problémával, hogy a kocsik tárolórekeszeinek jelentős része használhatatlan. Főleg a műszerfal feletti tárolókra gondolok. Vannak típusok, amelyekben mélyedést is alakítottak ki a műszerfal tetején - de minek? Minek, amikor a felülete úgy csúszik, hogy az első kanyarban lezuhan onnan minden, ami nehezebb, mint egy papírlap. Úgyhogy manapság már nem is erőltetik meg magukat a tervezők, hogy azt a jelentős területet használhatóvá tegyék. Pedig elég lenne valami gumírozott anyaggal bevonni a felületet, és máris lehetne ott tárolni a tolltól a mobiltelefonig minden apróságot, amiket nap mint nap magunkkal viszünk.
Amíg eddig a felismerésig eljutnak az autógyártók, muszáj más megoldások után nézni. Most viszont egy olyan érdekes terméket találtunk a neten kollegáimmal, hogy egyből, látatlanban rendeltünk belőle három darabot. A neve Nano-pad, és számos cikk található már róla magyar nyelven is, amik általában méltatják. Ezen felbátorodva rendeltük meg mi is. A képek és a leírások ígéretesnek tűntek, úgyhogy lássuk, mit tud ez a Nano-pad izé.


Előhozza a kreativitást az emberből (forrás: pdamania.hu)

A terméket úgy képzeljék el, mint egy kis, félig átlátszó gumilapot, ami elfér a tenyerünkben. A gumilaptól annyiban tér el, hogy érezhetően hozzátapad a kezünkhöz meg bármihez, amihez hozzáér. Úgy értem, bármihez, amihez hozzáér, és ahol vákuumot tud kialakítani. Vagyis tömör tárgynak kell lennie. A Nano-pad ugyanis nem tartalmaz ragasztóanyagot, hanem olyan elven működik, mint ahogy a gekkó lábai. A mérnökök állítólag ennek a fürge kis hüllőnek a lábait készítették el mikroszkopikus méretben, ebből áll az egész Nano-pad. Én valahogy úgy tudom elképzelni, mint ha rengeteg, apró, szemmel nem látható tapadókorongból állna az egész. Azt hiszem, nem is tévedek nagyot. Ennek legnagyobb előnye, hogy nem hagy nyomot maga után, nem lesz minden ragacsos tőle.
A ráhelyezett tárgyak valóban jól meg is tapadnak rajta. Amikor kipróbáltuk, persze egyből fel kellett ragasztani a szekrény oldalára a telefont. Sőt, mindenkiét egyszerre. És nem estek le. Fantasztikus! Gyorsan elkezdtük keresni a leglehetetlenebb dolgokat. Két Nano-pad segítségével felragasztottunk a szekrény oldalára egy elég nehéz, kb. 4-5 kilós, 120 cm széles és 60 cm magas műanyag reklámtáblát, ami épp arra várt, hogy a megrendelő elvigye. És felragadt, pedig az egész ötlet onnan jött, hogy azt mondtam: na, ezt biztos nem bírná el. A harmadik Nano-pad közben folyamatosan más tárgyakat fogadott. Megfogta a borosüveget is függőleges helyzetben, bár annak - formája miatt - elég kis felülete képes csak odatapadni, ezért hamarosan le is esett volna, de fogtuk a biztonság kedvéért. Oké, borosüveget ne akarjon senki így tárolni. Egy üvegpohár alja viszont már elég nagy felület, az simán odaragadt. Épp lenyugodtunk a nagy izgalmakból, amikor egyszer csak hatalmas puffanással leesett a reklámtábla. Jó, az tényleg lehetetlennek tűnt, csodáltam, hogy egyáltalán megfogta egy másodpercig is. De tíz percet kibírt.
Aztán a monitorom egyik szélére felragasztottam a telefonomat, hadd értetlenkedjenek az ügyfelek, ha meglátják. Amikor először leesett a telefonom, megijedtem, mert váratlanul ért. Visszatettem. Negyed óra múlva megint leesett. A fenébe, a telefonomnak nem teljesen sík az alja a beépített kamera miatt, így soha nem fog jól tapadni a Nano-padra. Pedig a gyári termékfotókon is pont ilyen telefont tart meg egy autó műszerfalán. Jó, ott nem teljesen függőlegesen, hanem olyan 60 fokos szögben. Úgy talán képes ott maradni úgy, hogy soha ne essen le.
A sok kísérletezéstől közben a termék egész jól leszedte a port minden felületről, ahova felragasztottuk. Vagyis kezdett csökkenni a tapadása is. Még mindig megfogott mindent, de nem olyan intenzitással. Szerencsére (a használati útmutatóban is írják) le lehet mosni szappanos vízzel. Megtörölni nem érdemes, mert akkor megint összeszed minden szemetet a törölközőről, de száradás után olyan, mint új korában.
Na, akkor próbáljuk ki autóban is, ahova eredetileg szántam.



Szépen letörölgettem a por nagy részét a kis Citroen műszerfaláról, aztán ráragasztottam egy közel függőleges felületre. Hoppá, nem ragad oda! Mi a fene? Nem takarítottam le eléggé a port? Vagy a felület nem teljesen sík, bőrutánzatú felülete a ludas? Rendesen oda kellett nyomni, hogy felragadjon. Aztán rátettem a telefonomat. Parádés, odaragadt! Elkezdtem készíteni a fényképeket, aztán épphogy az utolsó képet is elkészítettem, a telefon leesett a földre.


Zuhanás után

Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy nem fogok lehetetlen dolgot kérni a Nano-padtől. Nem akarom, hogy megtartsa a kétliteres üvegkancsót a hűtő oldalán, és egyáltalán, nem kell semmit függőleges helyzetben megfognia. Csak felteszem a műszerfal tetejére, ahova valamiért szintén nem tapad oda rendesen. De annyira mégis, hogy soha ne csússzon el onnan. És soha ne csússzon le róla semmi, amit odateszek. Végre van új helye a mobilomnak az autóban! Nem kell többé az aprópénzek, a kulcsaim, a rágópapírok és a többi apróság tetejére tennem őket, hogy összekarcolódjon. A Nano-pad garantálja, hogy a helyén maradjon ott, ahol eredetileg is lehetne apróságokat tárolni, ha a tervezők jobban átgondolják a fizika törvényeit.



A Nano-paddel boldog lehet az ember, ha túlteszi magát az első nap kísérletezéseinek részleges kudarcán, és nem akarja egyből a plafonon tárolni a kütyüit, hanem megelégszik azzal, hogy hétköznapi módon használja. Csodák ugyanis továbbra sincsenek. Egyelőre.



Szeretne Nano-padet?
Beszerezhető közvetlenül a forgalmazótól is a http://nanopad.hu címen. Legalábbis mi onnan rendeltük, további beszerzési helyeknek lusta voltam utánanézni.
Az ára 2000-2500 Ft körül mozog. Nem olcsó, de egy darabot megéri megvenni.
További cikkek a termékről:
http://www.pdamania.hu/content/13435/
http://www.vezess.hu/magazin/a_leghasznosabb_ertelmetlenseg/16984/

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ilyenkor mindig úgy érzem magam, mintha a Brainiac-ot nézném a Discovery-n... :-) Ott volt egyszer egy olyan teszt, hogy egy állványra felcelluxozták egymást a srácok, hogy vajon melyik ragasztószalag meddig bírja megtartani őket. :-D

Nálam a GPS tárolása okoz komoly gondot, nem szeretem ugyanis, ha a tartó méretes kört cuppant a szélvédőre. Hasonlóképp tárolom, mint Te a telefonodat, és bizony, előfordult már, hogy egy-egy állatabbul vett kanyarban a Mitfahrer ölében landolt. :-)

Palásti Viktor írta...

Vadvirág: csak egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: ha van navigáció, minek mitfahrer? :)
Amúgy akartam én is olyan tesztet csinálni, hogy hány másodpercig marad fent a telefon menet közben, ha függőlegesen van rögzítve. Talán majd megcsinálom, csak nem akartam már tovább halogatni az új posztot.

Névtelen írta...

Igazából csak azért, mert a navigáció néha hülyeséget beszél. :-))) Például a Megyeri-hidat sem ismeri még Moha bá... :-)

Ennél viccesebb, hogy a saját lakcímemet sem ismeri, szerinte ilyen házszám nem létezik. Igazából csak 23 éve élek itt... biztos nem tudták még frissíteni a térképet. :-)

Palásti Viktor írta...

De ugye nem volt még olyan, hogy nem találtál haza? :)

Névtelen írta...

Haza? Öööö... erről csak az ügyvédem jelenlétében nyilatkozom. :-)))))

Fauna írta...

Nem rossz kis kütyü ez a nanopad, de úgy látszik, azért a világot nem váltja meg még a hangzatos neve ellenére sem. :)